oneindige_liefde_pageKunstzinnig dynamisch coachen, KDC, is coachen met behulp van kunstzinnige activiteiten zoals tekenen, schilderen en boetseren. Doelgericht, bewust en planmatig wordt aan de vraag van de cliënt gewerkt.

De kunstzinnige uitbeeldingen zijn uitdrukkingen van indrukken die zijn opgedaan in levensgebieden als werk, relaties, gezin en school. In de vrije expressie sta je de creatieve stroom in jezelf toe. Het gaat hierbij niet om het maken van een mooi kunstwerk, maar om authentiek zijn. Alles is goed. Probeer niet te oordelen. Loslaten is het toverwoord. Gun jezelf de ruimte om het niet goed te hoeven doen. Kunstzinnig werken is een vorm van creëren waarbij het niet gaat over het eindresultaat, maar over het proces. In feite werk je op een bezinnende, kunstzinnige en creatieve manier aan het grootste kunstwerk dat er is: Jij als genietend mens!

“Het grootste kunstwerk
ben jij als mens
een kunstwerk dat je zelf maakt
en in wezen al oorspronkelijk bent
het is er voor jou
geef jezelf de ruimte
om er echt van te genieten”
Roeland Frank Hoefsloot

In een inspirerende en rustgevende omgeving gaan we samen aan de slag. Door eerst tot rust te komen aan de hand van ontspanningsoefeningen, kom je dichter bij je gevoel en laat je al snel je hart spreken i.p.v je hoofd. De gevoelens die je in jezelf ervaart verbeeld je naar buiten toe. Aan de hand daarvan voeren we inzichtgevende gesprekken.

In het inzichtgevend gesprek kijken we samen naar de betekenissen van de kunstzinnige uitbeeldingen. Naar aanleiding van het gesprek kunnen diverse andere werkvormen worden ingezet om tot een verdieping te komen. Dit is ‘dynamisch’ omdat de opdrachten niet van te voren zijn bedacht. Tijdens het coachen wordt duidelijk welke werkvorm gebruikt kan worden. Het wordt altijd in overleg met de cliënt gedaan. Ik werk o.a. met taal, de stem, drama-technieken, rol-wisselingen, lichamelijke uitbeelding, gebruik van metaforen, voorwerpen, attributen in de ruimte, schrijven van verhalen/gedichten en geleide fantasieën. De opdrachten werken mee aan bevrijding van emotionele, sociale, cognitieve of emotionele blokkades. Het doel is via deze middelen en experimenteel werken een hoger zelfbewustzijn te ontwikkelen en veranderingsprocessen via de ervaring op gang de brengen.

Ik behandel je niet, maar bewandel samen met jouw het pad van verandering. Jij bent autonoom en zelf verantwoordelijk.
Ik begeleid je bij het verbinding maken met je hart, je ziel, je intuitie, je emoties, je diepste angsten, jouw kwaliteiten en schaduwkanten: alles mag er zijn. Niets hoeft, alles mag. Jij bent de stuurman of –vrouw van jouw proces.

Creativiteit is geen kunst

De bespreking van het ‘werkstuk’ kan je veel leren over jezelf en vormt een verrassende invalshoek om jezelf in een nieuw licht te zien en jouw proces te begrijpen.

We werken samen aan je vragen op:

  1. Mentaal niveau (onderzoek naar beperkende overtuigingen, begrip van je proces)
  2. Fysiek niveau (aandacht voor hier en nu, ademhaling, integratie in je lijf)
  3. Emotioneel niveau (belevingswereld, alles mag er zijn, mogelijke ontladingen)
  4. Sociaal niveau (relaties, hoe ga je om met anderen, waar liggen je grenzen)
  5. Spiritueel niveau (jij als onderdeel van het grotere geheel, zingeving)

Het is de bedoeling dat je thuis ook opdrachten maakt die je meeneemt naar de coachingsessies.

In de kennismaking verduidelijken we samen de hulpvraag of een verlangen. Samen gaan we op zoek zodat jij jezelf beter kunt leren kennen en inzicht in en begrip krijgt van je persoonlijke proces.